Mango Kwane Wilco Jiskoot
Waterscouting in Baarn
Kom een keertje helpen Kom een keertje kijken

De MKWJ

De Mango Kwane Wilco Jiskoot is een scoutinggroep voor iedereen vanaf 7 jaar. We zijn een watergroep, wat betekent dat we vooral in de lente en zomer veel op en rond het water te vinden zijn. De activiteiten van de MKWJ lopen per leeftijdsgroep erg uiteen, en zijn dan ook te vinden op de specifieke pagina's van onze speltakken.

Verder doen we ook veel activiteiten met de gehele groep. Zo begint ieder jaar met een nieuwjaarsbrunch. Tijdens deze brunch zijn er lekkere broodjes, uitdagende spelletjes en is er ook vaak een touwbrug of kampvuur! Daarnaast is er ieder jaar een MKWJ-dag. Deze dag eindigt met een gezellige groepsbarbecue, waarbij ook de ouders welkom zijn. Ook met de andere scoutinggroepen uit Baarn werken we samen. Zo zijn we op het Cultureel Festival gezamenlijk te vinden met een informatiekraam waarbij we actief laten zien wat Scouting is. Ook nemen we gezamenlijk deel aan de Dodenherdenking, door mee te lopen in de stille tocht en te assisteren bij het monument. Op Koningsdag ondersteunen wij gezamenlijk het oranjecomité met de kinderspelletjes. In december halen we het vredeslicht gezamenlijk op en geven het door.

De geschiedenis van de MKWJ

De MKWJ is een erg oude scoutinggroep, ontstaan door opsplitsingen en samenvoegingen van verschillende groepen. Het is onbekend wanneer het oudste deel precies is opgericht, maar het is zeker dat de Mango Kwane in 1925 al bestond. In de regio Baarn en Hilversum was er in 1921 een ‘Groep III’, waaruit waarschijnlijk de Baarnse tak Mango Kwane werd opgericht.

De Wilco Jiskoot Groep werd pas veel later opgericht, als afsplitsing van de Mango Kwane. Wilco Jiskoot was een lid van de Mango Kwane en is in de oorlog door de Duitsers gefusilleerd. Zijn naam werd gebruikt voor de nieuwe groep die ontstond na de afsplitsing van de welpentak van de Mango Kwane, welke zelf samen met de groep ‘de Zeeverkenners’ verder ging als watergroep.

Er was toen dus een watergroep, de Mango Kwane, en een landgroep, de Wilco Jiskoot Groep. In 1969 kwamen de groepen weer samen. Ook de namen werden samengevoegd, Mango Kwane omdat het één van de oudste Zeeverkennersgroepen was en Wilco Jiskoot als eerbetoon aan een moedig lid. Dit maakt dus Mango Kwane Wilco Jiskoot. Ons ‘landclubhuis’ heeft nog steeds de naam Wilco Jiskoot Huis, terwijl het clubhuis aan het water het Mango Kwane Huis heet.

Willem Herbertus (Wilco) Jiskoot

(Amsterdam, 29 december 1924 - Haarlem, 7 maart 1945)

Wilco Jiskoot was sinds 1937 lid van de Mango Kwane. in de Tweede Wereldoorlog besloot hij vanaf begin oktober 1944 in Baarn, de woonplaats van zijn moeder, met medewerking van Het Parool het illegale blad 'Kroniek van de Week' uit te geven[1]. Tegen het einde van de oorlog viel Wilco in handen van het Duitse leger.

Wilco was een van de veertien "Todeskandidaten" die op 7 maart 1945 door een Duits vuurpeloton gefusilleerd werden aan de Dreef in Haarlem. De executie gold als represaille voor de dood van Willem Zirkzee. Deze NSB'er was op 1 maart 1945 door Hannie Schaft en Truus Oversteegen geliquideerd. In 1949 werd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze represaille op de Dreef het monument Man voor het vuurpeloton van de beeldhouwer Mari Andriessen geplaatst. Jiskoot ligt begraven op erebegraafplaats Bloemendaal.

Man voor het Vuurpeloton in HaarlemIn 1982 is Jiskoot postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Zijn broer Allard nam de onderscheiding in ontvangst op het clubhuis "t Wilco Jiskoot Huis" aan de Dillenburlaan. Dit kruis is direct daarna overhandigd aan de voorzitter van de Scoutinggroep. 

Foto genomen op de dreef in Haarlem. Bij het bezoek aan het graf van Wilco Jiskoot en de plek van de fusilatie in Haarlem.

Clubhuizen

Onze groep beschikt over twee clubhuizen. We hebben het 't Wilco Jiskoot huis aan de Dillenburglaan in Baarn en 't Mango Kwane huis, onze loods, aan de Eem op het Ocrieteiland in Eembrugge.

't Wilco Jiskoot huis (de Dil) 't Mango Kwane huis ('t Ocriet)

Boten

De MKWJ heeft een diverse vloot die voor iedere leeftijd uitdagingen biedt. De Waterwelpen gaan het water op in de Canadese kano's. De Zeeverkenners varen met de vier lelievletten en onderhouden deze zelf in de winter. Deze boten hebben de namen Zephyrus, Aeolus, Silpharus en Notus, namen van de Griekse goden van de wind.                                                                 
Kano's Romantica
Lelievletten: Zephyrus, Aeolus, Notus en Silpharus

De Wilde Vaart, de Stam en het Eem-Team zeilen met name op de zeeschouw de Neeltje Jans.
 Neeltje Jans