Mango Kwane Wilco Jiskoot
Waterscouting in Baarn
Kom een keertje helpen Kom een keertje kijken

De MKWJ

De Mango Kwane Wilco Jiskoot is een scoutingroep voor iedereen vanaf 7 jaar. We zijn een watergroep, wat betekent dat we veel activiteiten op en rond het water doen. Welke activiteiten dat precies zijn, verschilt per leeftijdsgroep en is dan ook te vinden op de eigen pagina’s van de speltakken.

We doen natuurlijk ook een heleboel dingen met de hele groep samen. Zo begint ieder jaar met een nieuwjaarsbrunch, met lekkere broodjes, leuke spelletjes en vaak zelfs een touwbrug. Ook is er ieder jaar een MKWJ-dag, waarin binnen een bepaald thema een groot spel gespeeld wordt met alle kinderen samen. Vaak eindigt deze dag met een gezellige groepsbarbecue, waar natuurlijk ook de ouders welkom zijn. Ook met de andere groepen uit Baarn doen we activiteiten samen, zo zorgen we op het cultureel festival voor uitdagende spelletjes, nemen we deel aan de dodenherdenking en halen we in december samen het vredeslicht op.

De geschiedenis van de MKWJ

De MKWJ is al een erg oude scoutinggroep, ontstaan door opsplitsingen en samenvoegingen van verschillende groepen. Het is onbekend wanneer het oudste deel precies is opgericht, maar het is zeker dat de Mango Kwane in 1925 al bestond. In de regio Baarn en Hilversum was er in 1921 een ‘Groep III’, waaruit waarschijnlijk de Baarnse tak Mango Kwane werd opgericht.

De Wilco Jiskoot Groep werd pas veel later opgericht, als afsplitsing van de Mango Kwane. Wilco Jiskoot was een lid van de Mango Kwane en is in de oorlog door de Duitsers gefusilleerd. Zijn naam werd gebruikt voor de nieuwe groep die ontstond na de afsplitsing van de welpentak van de Mango Kwane, welke zelf samen met de groep ‘de Zeeverkenners’ verder ging als watergroep.

Er was toen dus een watergroep, de Mango Kwane, en een landgroep, de Wilco Jiskoot Groep. In 1969 kwamen de groepen weer samen. Ook de namen werden samengevoegd, Mango Kwane omdat het één van de oudste zeeverkennersgroepen was en Wilco Jiskoot als eerbetoon aan een moedig lid, dit maakt dus Mango Kwane Wilco Jiskoot. Ons ‘landclubhuis’ heeft nog steeds de naam Wilco Jiskoot Huis, terwijl het clubhuis aan het water het Mango Kwane Huis heet.

Willem Herbertus (Wilco) Jiskoot

(Amsterdam, 29 december 1924 - Haarlem, 7 maart 1945)

Wilco Jiskoot was sinds 1937 lid van de Mango Kwane in de tweede wereld oorlog naam hij vanaf begin oktober 1944 in Baarn, de woonplaats van zijn moeder, met medewerking van Het Parool het illegale blad Kroniek van de week uit te geven[1]. Tegen het einde van de oorlog viel Jiskoot in handen van het Duitse leger.

Wilco was een van de veertien "Todeskandidaten" die op 7 maart 1945 door een Duits vuurpeloton gefusilleerd werden aan de Dreef in Haarlem. De executie gold als represaille voor de dood van Willem Zirkzee. Deze NSB'er was op 1 maart 1945 door Hannie Schaft en Truus Oversteegen geliquideerd. In 1949 werd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze represaille op de Dreef het monument Man voor het vuurpeloton van de beeldhouwer Mari Andriessen geplaatst. Jiskoot ligt begraven op erebegraafplaats Bloemendaal.

In 1982 is Jiskoot postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Zijn broer Allard nam de onderscheiding in ontvangst op het clubhuis "t Wilco Jiskoot Huis" aan de Dillenburlaan. Dit kruis is direct daarna overhandigd aan de voorzitter van de Scoutinggroep. Foto genomen op de dreef in Haarlem. Bij het bezoek aan het graf van Wilco Jiskoot en de plek van de fusilatie in Haarlem.

Boten

De MKWJ heeft een diverse vloot die voor iedere leeftijd uitdagingen biedt. De Waterwelpen gaan het water op in de Canadese kano's, terwijl de leiding op de Romantica met een elektrische motor in de buurt blijft. De Zeeverkenners varen iedere week met de vier lelievletten van de groep en onderhouden deze in de winter. Deze boten hebben de namen Zephyrus, Aeolus en Notus, namen van de Romeinse goden van de wind. De leiding houdt een oogje in het zeil vanaf de Silpharus, voorzien van een buitenboordmotor.                                                                 
Kano's Romantica
Lelievletten: Zephyrus, Aeolus, Notus en Silhparus

De Wilde Vaart, de Stam en de Plusscouts zeilen met name op de zeeschouw de Neeltje Jans.
 Neeltje Jans